zondag 31 mei 2015

Horen, zien en doorvertellen 2

Zoals beloofd deze week een tweede tip van de sluier. 
Deze week stellen wij u voor aan de veelzijdige Annette Jeukens, een textielkunstenaar die haar inspiratie haalt uit de geschiedenis, oude verhalen, mythen, legendes en sprookjes.



Haar werk beperkt zich niet tot quilts, zij maakt ook kleding.


Schoenen,


en natuurlijk quilts.




De natuur, het nieuws, kleur of gewoon dagelijkse dingen leiden ook tot ideeën.



 Al vervend, ontkleurend, verhittend, verviltend en stikkend gaat zij aan de slag. Via de experimenten groeit het werk onder haar handen waarbij ze zich laat leiden door haar gevoel. Dat leidt tot een grote variatie in haar werk, groot, klein, kleding, schoenen en accesoires.


Veelzijdigheid is troef.


Een bijzondere opstelling van textiele kunst.

Bent u benieuwd naar haar werk, hoe zij haar inspiratie omzet in concreet werk? Kom dan in september naar Deventer om te luisteren en kijken en vertel het vooral ook door.

vrijdag 29 mei 2015

Veel te zien deze zomer

Zo'n textielfestival, dat smaakt natuurlijk naar meer! En gelukkig kunnen we deze zomer op veel plaatsen genieten van quilts en ander textielwerk.

Even wat eruit gelicht:
  • Op 6 en 7 juni wordt voor de eerste keer het Textiel Festival Weerribben georganiseerd. Het thema van dit festival is “schaap”. Het Textiel Festival zal op meerdere locaties in en rond De Weerribben plaats vinden met Oldemarkt (10 km ten noorden van Steenwijk) als uitvalsbasis.

  • Museum Rijswijk toont tijdens de Rijswijk Textiel Biënnale 2015 (9 mei t/m 27 september) textielwerken van negentien internationale kunstenaars. Naast de grote variëteit in materiaalkeuze en –toepassingen zijn er deze editie opvallende gemene delers waar te nemen. De belangrijkste? Alle ingezonden werken bieden stof tot overpeinzingen en bespiegelingen. 


  • In museum Nagele exposeert QS2 met de nieuwe expositie 'In Motion' van 4 juni t/m 30 augustus 2015. Stromen, vloeien, lopen, rennen, storten, plenzen .... Hoeveel woorden kennen we niet om beweging aan te duiden. Voor een beeldend kunstenaar zijn de mogelijkheden nog veel talrijker. De leden van QS2 verkennen het thema “stroming”. Ieder op geheel eigen wijze, in een verscheidenheid aan materialen. Of het nu in stof, vilt, ijzerdraad, papier of bedrading is, de deelnemers aan deze expositie willen het publiek graag laten delen in hun gevoelens, gewaarwordingen en ideeën.

  • Saskia Weishut exposeert van 7 juli t/m 26 september in Museum Sjoel in Elburg. In mijn werk laat ik me leiden door mijn scheppingsdrang en mijn fantasie. Door gevoelens, sferen, ritmes en lijnenspel. Mijn enorme collectie textiele materialen en mijn naaimachine doen de rest.


  • Museum De Pont in Tilburg brengt met Kleur in het kwadraat (13 juni t/m 4 okt) werk van de Amerikaanse kunstenaar James Turrell (1943) en historische Amish quilts uit een Duitse privécollectie samen in één tentoonstelling. Die combinatie brengt verrassende visuele parallellen aan het licht. Zowel bij Turrell als in de dekens van de Amish zijn monochrome kleurvlakken en eenvoudige composities van robuuste, geometrische basisvormen opvallende elementen. 

  • En dan hebben we natuurlijk ook nog onze eigen B(l)oeiende Quilts tentoonstelling in Goes en Kapelle (23 april t/m 1 november).Van 2 juli t/m 12 augustus komt daar nog de Grote Kerk in Goes bij met quilts van Zeeuwse leden en de Landwater quilts die eerder te zien waren in de Pieterskerk bij het Quiltersgilde.  


  • In in Goedereede is ook nog de tweejaarlijkse expositie van de 'Torenquilters' te zien (30 april t/ 31 okt). Voor het jaar 2015 hebben de ‘Torenquilters’ het thema ‘vuurtorens’ gekozen.

NB. Dit overzicht is ongetwijfeld niet compleet, raadpleeg daarvoor de agenda van het Quiltersgilde!

dinsdag 26 mei 2015

Bloeiende quilts in het museum - video

Van 23 april 2015 t/m 1 november 2015 verzorgt het Quiltersgilde een tentoonstelling in Historisch Museum De Bevelanden in Goes en het Fruitteeltmuseum in Kapelle Ongeveer 80 wedstrijdquilts zijn er te zien. Alle quilts zijn eigen ontwerpen waarbij kleur een grote rol speelt.

Hieronder is een kort videoverslag van deze expositie met detailopnames:




De video is gemaakt door Goestig: lokale televisie met nieuws, human interest en achtergronden uit Goes (Zeeland). Goestig is de eerste iPad-nieuwszender van Nederland die dagelijks uitzendt. We noemen onze manier van werken flitstelevisie. Goestig kan over alles in Goes gaan, als het maar beweegt en in kleur is. Geniet!

dinsdag 19 mei 2015

QS13 Beeldvorming

Terwijl ik dit verhaaltje zit te schrijven ben ik nog steeds aan het nagenieten van het Textielfestival. Geweldig dat STIDOC dit alweer voor de 5e keer heeft georganiseerd samen met DE 5 landelijke textielorganisaties, waaronder ons Quiltersgilde. Ik ben reuze trots dat ik lid ben van deze actieve vereniging en ook wel een beetje op Vrouwen van Nu waar ik ook lid van ben.


Het  was één en al inspiratie en ik weet zeker dat het mijn opleiding QS13 ten goede komt,

En dan ben ik gelijk bij het onderwerp waar ik over wil vertellen. Les zeven alweer. Een les die ging over beeldvorming en dan met name over de boven laag van de quilt. (schilderen knippen neerleggen componeren en fotograferen) Dit keer was autonoom beeldend kunstenaar Marjoke Staal onze docent. Ze maakt schilderijen en drukwerk met olieverf, ei tempera en met aquarelverf. Verder bestaat haar werk uit beelden van houtskool, installaties en enkele filmpjes. Marjoke Staal is lid van de Hollandse Aquarellisten kring.

Uiteraard begonnen wij weer met het bespreken van het huiswerk, waarbij de Shoowa motieven (Afrikaans textiel van Het Kuba-rijk) het uitgangspunt was.  Het was weer zeer verassend hoe ieder het onderwerp op zijn eigen wijze in 2D of 3D had uitgewerkt en het bespreken van de werkstukken is super leerzaam.


De presentaties van onze twee mede cursisten gingen dit keer over: 
Het beeldaspect kleur
en het museum bezoek New Traditional Jewellery in het Museum in Arnhem. Helaas is deze tentoonstelling inmiddels afgelopen.

Daarna gaf Marjoke een uitleg over het werk van de kunstenaars Henri Matisse en Paul Klee. 






Matisse is een van de grondleggers van de moderne kunst. Zijn monumentale knipseltechniek is een radicale artistieke vernieuwing. Het begint als een middel om te experimenteren met de compositie maar groeit uit tot een volwaardige kunstvorm. De werken van Matisse kunnen zich bij de absolute top scharen van de moderne kunst van de twintigste eeuw.






Op  het werk van Klee is geen eenvoudig stempel te drukken. Hij wordt ingedeeld bij het expressionisme. Zijn werk is vaak humoristisch. Klee gebruikt veel verwijzingen naar dromen, muziek, poëzie en mythologie. Klee heeft veel invloed gehad op de moderne kunst. Vooral de Cobra-kunst is door het werk en door de ideeën van Klee beïnvloed.









Het praktijkgedeelte was een voorbereiding voor de opdracht. Ruimtewerking op het platte vlak door het schilderen van een basisblad, een beeld vol kleurvlakken tussen onzichtbare horizontale en verticale lijnen. 





De huiswerkopdracht was om uit een aantal gekleurde vlakken vormen te knippen die niet getekekend worden en hiervan vijf verschillende composities te maken.
Je visualiseert een vorm en blijft bij het knippen binnen het gegeven vlak. Zowel de vorm als restvorm worden bewaard. Om te oefenen maakten wij alvast tekening uit de losse hand op carbonpapier. 

Nou dit  heb ik geweten, met het maken van composities kun je uren, zelfs dagen zoet zijn. 

Vervolgens was het de bedoeling om van de beste compositie een manier van quilten te bedenken. 
Meters inpakpapier van cellofaan heb ik gebruikt.

 Uiteindelijk is dit mijn resultaat en ben ik weer reuze benieuwd wat mijn mede cursisten er van hebben gemaakt.



Wil je nog wat meer informatie kijk dan ook even op Quilten Speciaal 13 en Jo


Tipi - Wokiksuye - Aandenken

Op Youtube tref je een bijzondere video van Bart Versteeg over de Tipi, met een bijdrage van zijn vrouw Liset Noorduyn:



Voor het Textielfestival in de Pieterskerk, van 13 tot en met 16 mei 2015, heeft Petra de Haas samen met het Quiltersgilde, een monumentaal beeld gemaakt. Dit beeld is een Tipi geworden, genaamd Wokiksuye, wat aandenken betekent voor de indianen. Een begrip wat door deze video nog weer meer lading krijgt. Liset Noorduyn droeg haar steentje bij aan de Tipi maar heeft deze niet meer zelf kunnen bezoeken.

maandag 18 mei 2015

Textiel Festival Leiden

Een kleine foto impressie van het Festival. 
Het was een geweldig feest. Er zijn 6600 bezoekers geweest!
Dank aan alle vrijwilligers die hebben meegeholpen en 
natuurlijk Hanny Spierenburg die de kar heeft getrokken. 

we zijn er klaar voor
de quilts hanger er mooi bij
de tipi staat

donderdag 14 mei 2015

Monoprinten en EQA.

Bij mij is het druk, ben met veel dingen bezig en er moet ook nog wel gerelaxt worden. Zo ben ik afgelopen week met monoprinten bezig geweest. Dit als onderdeel van de cursus Op weg naar Art van Marjon Hoftijzer. Als quilter/ art-quilter is het goed om je horizon te verbreden, daarom maar eens een oproep om workshops of cursussen te volgen. Zo ben ik de afgelopen weken bezig geweest met een quiltje voor de EQA, het thema is Muziek met een beetje rood.
Omdat het quiltje nog opgestuurd en beoordeeld moet worden een foto die nog niet veel loslaat hoe het quiltje eruit ziet.
Monoprinten doe je op een gladde ondergrond, bijvoorbeeld een glasplaat, plastic sheet, gelli plate. Met een kwast breng je print verf op, je legt er een stuk stof op en drukt dat aan, je haalt je stof van de ondergrond en je hebt een afdruk. Dat is de basis!
Elke ondergrond en gebruikte verf hebben hun eigen eigenschappen, hierboven een afdruk van een gelli plate waarbij de verf met een kwast is aangebracht, je ziet heel goed de strepen die de haren van de kwast hebben achter gelaten. Je kunt ook tekenen in de verf, strepen trekken, een plat voorwerp op de verf leggen, kortom terwijl je bezig bent krijg je vanzelf ideeën wat je nog meer zou kunnen gebruiken.
Deze lappen zijn de basis voor verder verwerking, te denken valt aan kleur aanbrengen, middels een afdruk met gekleurde printverf, zoals op de foto  hieronder te zien is.
De komende week ben ik op vakantie, dus in mijn koffer een aantal van deze lappen, naald, garen en wat ik nog meer denk nodig te hebben. In alle rust komen er vast ideeën! Ook een schetsboek gaat mee en het fototoestel. Vakanties leiden bij mij nog weleens tot een onderwerp voor volgend werk.


maandag 11 mei 2015

Het opbouwen gaat beginnen.......

Voor het Textielfestival in de Pieterskerk, aankomende week (van 13  tot en met 16 mei),  heb ik samen met het Quiltersgilde, een monumentaal beeld gemaakt. Dit beeld is een Tipi geworden, genaamd Wokiksuye, wat aandenken betekent voor de indianen Het is de bedoeling aandacht te vragen voor een  indrukwekkende en schokkende gebeurtenis in de geschiedenis van de Noord-Amerikaanse indianen.
Op 26 december 1862. heeft er onder het bewind van Abraham Lincoln een massa ophanging plaatsgevonden in Minnesota. Om precies te zijn, heb ik de Sioux indianen, met name de 38 indianen, die tijdens de massa-ophanging op 26 december 1862 zijn overleden extra aandacht gegeven.

Door middel van de trailer  (2,37 min.) van de film Dakota 38 (die naast de grote tipi van 3,5 meter wordt getoond) wil ik de mensen laten weten dat er vanaf 2005 elk jaar een lange rit van 330 mile te paard wordt gereden naar "de plek des onheils".
Zowel de oude en de nieuwe generatie sioux indianen doen daar elk jaar aan mee, 8 dagen heen en 8 dagen terug. Een barre tocht door de sneeuw en snijdende koude wind. Deze rit wordt voor vele indianen ook als heilzaam en meditatief ervaren.

De tipi is bedekt met 460 prachtige kleurrijke gequilte driehoeken, een tipi-vorm in het klein. Ze zijn gemaakt door de vele leden van het Quiltersgilde uit het hele land

Quilts  
Eén van de vaardigheden, die de Lakota-vrouwen van de Amerikanen hebben overgenomen, is het quilten. Deze doorgestikte dekens met hun Indiaanse motieven zijn heel populair bij Indianen. Een grote quilt kost circa 400 dollar, een goede bron van inkomsten op de reservaten, waar bijna geen werkgelegenheid is.

In de tipi komen 38 porseleinen amuletten te hangen, een soort windmobiel, met daarop de namen van de  indianen  die tijdens de massaophanging zijn omgekomen.
Het geluid dat de porseleinen amuletten maken als ze elkaar raken is een helder en sprankelend geluid. Een soort echo.
Boven op de tipi zijn 3 dierenkoppen bevestigd, schreeuwend als waterspuwers (gargouilles). Deze refereren aan de sterke band die de indianen met dieren hebben.
Ze zijn o.a. een symbool voor vrijheid, kracht en aarde. Ik heb gekozen voor de Arend, het paard, de schildpad en de vis.

Alles bij elkaar is het een compleet eerbetoon geworden aan een volk dat door onderdrukking en geweld is ontwricht en bestolen van hun grond , hun ziel en hun moeder aarde.

En ze zijn het nog steeds niet te boven, gezien hun alcohol- en drugsverslaving. Ook onder de jongeren van nu. Ik kan alleen maar hopen op meer respect en liefde voor deze oorspronkelijke Amerikaanse burgers en voor een betere toekomst.
Kijk voor foto's van het hele project op de facebookpagina van Petra

donderdag 7 mei 2015

What's in a name

Vertelde ik vorige maand nog dat ik wat meer tijd nodig had om echt te ‘hechten’ aan m’n Featherweight? Deze maand had ik de gelegenheid om een aantal workshops te volgen, waaronder een heuze sessie om de Featherweight zelf goed te leren smeren en onderhouden.
Tja, in aanloop naar die dag (verzorgd door Ingrid van Tuyl bij Aztec-Rose in Zwijndrecht) heb ik natuurlijk nog verder zitten naaien aan m’n Kaffe Fasset lopertje en de crazy log cabin blokken. En de avond dat ik alles inpakte om klaar te zetten voor de workshop kwam dat speciale moment: de Featherweight heeft eindelijk haar eigen naam: Sientje.
 

De workshop was erg leuk. Allerlei mogelijke schroeven zijn zonder pardon losgegaan, en ‘en groupe’ hebben wij ons verdiept in de bewegende delen van onze Singertjes.

Onderplaat eraf
Onder de kloshouder zit ook een oliepunt
Kopplaat er ook af gehaald
Waar nodig is flink schoongemaakt, oud vet en smeersel verwijderd (och, zo lekker zitten peuteren) en vervolgens natuurlijk weer geolied en gesmeerd waar nodig. Bleek dat ik een koolborsteltje niet goed had teruggezet, dus tijdens het naaien had ik ineens zo’n hoog, snerpend geluidje erbij. Gelukkig herkende een van de andere deelnemers het geluid (wasmachines kunnen er ook zo’n last van hebben), en die dacht gelijk aan de koolborstel. Dus die er weer uit, en nog een halve slag gedraaid (kids, don’t try this at home) en alles snorde weer als een zonnetje.

De koolborstel in kwestie
 
 Nu ben ik helemaal verknocht aan Sientje en ik maak er nu een punt van om waar mogelijk elke dag een log cabin blokje te naaien voor m’n loper. Gaat lekker, heb nu al 36 blokjes af van de 64. Hoe ik ooit had bedacht dat dat een leuk projectje voor een weekend zou zijn – naïeve overmoed ;-). Wel erg leuk om zo met die kleuren bezig te zijn.
 


De Featherweight dag was niet de enige workshop afgelopen maand. Ik ben ook naar een workshop geweest om een leuk doosje in elkaar te zetten om bijv. mee te nemen naar een bee. Onder deskundige begeleiding van Hilde Hoogwaerts (geckoboxes) hebben we bij Quilterspalet in een middag dit leuke ‘busy bee’ doosje in elkaar gezet.


In de deksel zit nog een snijmatje en schuurpapiertje

Ik vind het altijd zo lastig om daar een stofje voor te kiezen, en dit keer had ik besloten iets met een stuk geborduurde zijde te doen dat ik 2 jaar geleden in Engeland heb gekocht. Zijde kan best lastig zijn om te verwerken, dus heb ik de alle delen verstevigd met dunne vlieseline. Doosje is erg mooi geworden, en ik vind het vooral erg leuk om die mooie stof nu een keer in gebruik te zien in plaats van weggestopt in een mand.

Ook is het er nu eindelijk een keer van gekomen om een dag training te volgen voor het ontwerp programma EQ7. Ik gebruikte het programma al om voor groepsprojecten een gekleurde tekening te hebben van projecten waar we samen aan werken. Maar vaak liet ik mij dan toch beperken door de dingen die niet helemaal lukten zoals ik ze graag wilde zien. Erg omslachtig blokken inkleuren, piano key randen om quilts die ik niet voor elkaar kreeg, knoeien met invoegen van quiltpatronen. Dat moest beter kunnen. En tijdens die training met de uitleg van Maria Kuijs kwam dat vervolgens allemaal goed. Wat kun je toch veel met zo’n programma!

Als klap op de vuurpijl hebben we ook nog met wat foto's gestoeid. Ik had een foto van m’n eigen quiltinspecteur Tommy bij me, en die heb ik verwerkt in een tekening zodat ik er een applicatie van kan maken. Degenen die mij een beetje kennen weten dat ik absoluut niet kan tekenen (met Pictionary smokkel ik altijd een beetje door geluiden en betekenisvolle blikken toe te voegen aan de tekeningen).
 
 
Als zelfs ik dit voor elkaar krijg... Kortom: er is weer een wereld voor me opengegaan in de afgelopen weken. Hoogste tijd om weer even te ontspannen met een handwerkje, lekker knus met die storm buiten van de laatste dagen.
Lieve quiltgroeten,
Marjolein

woensdag 6 mei 2015

Uitdaging tijdens het Festival of Quilts in Birmingham

Welke quiltgroep of quiltvriendinnen hebben zin in een uitdaging? Twaalf teams van vier quilters gaan een quilt in een dag maken tijdens het Festival of Quilts. De quilt wordt gegeven aan het Birmingham Children's Hospital aan het eind van het Festival. Elk team moet een eigen ontwerp en de stof aanleveren. Minimum grootte is 48 inch in het vierkant.

Iedere dag zijn er drie teams bezig tijdens het festival in het volle zicht van het publiek. Voor die dag ontvang je een gratis toegangskaart. Het is geen wedstrijd en er zijn geen winnaars of verliezers.

Hieronder staat de Engelse tekst en waar je je kunt opgeven (voor 1 juni 2015).

Opgeven en meer informatie bij:
Hilary Gooding … hilary.gooding@sky.com of
 
Zou natuurlijk geweldig zijn als er een Nederlands team meedoet!
 
 
 

 
 
GAME OF QUILTS


Do you love the thrill of a challenge?

Then this could be for YOU!

We are looking for twelve teams of four to take part in a pilot project.  This event will be held each day of the 2015 Festival of Quilts and the aim is for each team to start from scratch and complete a quilt during that day.  The quilts will be donated to Birmingham Children’s Hospital Charity at the end of the Festival.

You will need to create a team of four people each with a level of competence.  The minimum size is 48” square and background construction will be set.  You will provide the fabric and the design.  Any style or technique is allowed and this is an opportunity for the talent in your group to shine. 

Each day there will be three teams participating.  They will be working in full view so that the public will be able to watch their progress and interact by asking questions.

This is not a competition and there is no knock-out of teams.  All are winners in that they will have achieved something very special in aid of a very special charity.

You will receive a free pass in to the NEC for the day on which you are taking part in this event.

This event is supported by Twisted Thread/Upper Street Events.

 Are you excited by the idea?

 If you would like more information or would like to take part and need an application form please contact:

 

Hilary Gooding … hilary.gooding@sky.com

or


 

NB  Applications must be received by 1st June, 2015.

dinsdag 5 mei 2015

Bevrijdingsrok



machinaal gequilt/ geborduurd
Quiltkring "Bij Stukjes en Beetjes" Groningen 1995
1.85 hoog, onderzijde 2.72
materiaal: katoen

In Quiltnieuws nr. 35 op pagina 27 staat een artikel over de nationale feestrok 1946- 1948. Het handelt over een rok die gemaakt is van restjes stof uit de jaren in en ook vóór de oorlog en die wel gedragen werd bij de viering van bevrijdingsdag.
De Quiltkring "Bij Stukjes en Beetjes" uit Groningen heeft in 1995 in Landgoed Lemferdinge te Paterswolde een tentoonstelling gehouden onder het thema "bevrijding". De Quiltkring heeft ter gelegenheid van het feit dat we 50 jaar geleden bevrijd zijn, in 1995 ook een dergelijke rok gemaakt. Tijdens hun tentoonstelling hebben groepsleden de rok gedragen wanneer zij gastvrouw dienst hadden. Na de tentoonstelling is de rok aan het Quiltersgilde geschonken.
Op die tentoonstelling waren ook een paar rokken uit het Fries Verzetsmuseum uit Leeuwarden te zien.
Het gaat om een overslag rok met een bindlint in de taille. De kleuren blauw en oranje waren de basisstoffen waarmee iedereen werkte, de rest kwam uit de persoonlijke lappenmand van de leden. Twaalf dames hebben een rokbaan gemaakt volgens een patroon van Wil Hinsch, die voor de crazy methode koos. De stofjes zijn op een witte katoenen ondergrond genaaid zonder tussenvulling. In de onderrand zit midden in iedere rokbaan een effen blauwe punt waarop de voornaam van de maker geborduurd is. Namen die te lezen zijn: Cobi, Gonnie, Anneke, Jetty, Marita, Ginie, Erika, Matty, Alex Leseman-Drenth, Hetty, Jannie, Lucie.